A szabályok félreértelmezése

Kategória: 'Archívum: minden egyéb', témanyitó: Unkas_ALonvadász, témanyitás ideje: 8.6.16.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.
 1. Unkas_ALonvadász

  Unkas_ALonvadász Törekvő

  Üdv!
  Szeretnék rávilágítani egy elég zavaró effektusra. A szabályok félre/túl szigorúan való értelmezéséről van szó. A chat moderátorok által. Ez egy szigorúan filozófiai síkon folyó téma, még véletlenül sem egy-egy kizárást kérdőjelezek meg. A példák csak a szemléltetés miatt vannak. Ha esetleg egy moderátornak más a véleménye azt kérem, hogy ezt ne azzal mutassa ki, hogy törli a témát, esetleg bannol, hanem fejtse ki.

  Véleményem szerint a moderátoroknak nem lenne szabad játékosokat kizárni akkor, ha az illető semmilyen trágár/csúnya szót nem használt és az esetleg keményebb hangnem sem egy másik játékosnak vagy jelenlévőnek szól. Végig olvastam mindenfajta szabályzatot, és sehol nem találtam erre utaló dolgot.

  Gondolok itt ilyen esetekre:
  "az hogy új játékos, vagy hogy béna játékos nem hiszem h bárkinek is sértő lenne" (ez hangzott el chaten)
  "lusták mint a disznó"
  Újra hangsúlyozom, ezek a példák nem utalások semmilyen kizárásra, csupán szemléltetés céljából vannak itt.

  Tud valaki valamilyen szabályt ami az ilyen esetekre vonatkozik? Véleményetek szerint az ilyen határesetek kizárást érdemelnek? Miért?
   
 2. Nitronyussz

  Nitronyussz Fórum admirálisa

  Szia!

  A béna kifejezetten sértő, főleg egy mozgássérültnek, mozgásban eléggé korlátozott személynek. Függetlenül attól, hogy tudsz e róla vagy sem. De egy egészségesnek is, mivel, ha én írnám hogy xy béna vagy, mert kezdő vagy, akkor igen csak vérig lenne sértődve.
  http://hu.bigpoint.com/darkorbit/board/threads/darkorbit-netikett.3021/
  Általános
  • A tagok, a játékosok alkotják a közösséget, amelyben bárki részt vehet. A közösség szabályainak betartásával a felhasználók az együtt eltöltött időt kellemessé tehetik, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne bizonyos dolgokat kulturált hangnemben megvitatni.
  • Magától értetődik, hogy eközben senkit sem szabad kicsúfolni, kigúnyolni, megalázni vagy megsérteni. A másik fél tisztelete a legfontosabb szabály.
  Udvariasság
  • Soha ne felejtsd el, hogy a másik oldalon szintén egy ember ül!
  • Miközben egy hozzászólást írnak, a legtöbben sajnos egyáltalán nem gondolnak arra, hogy a szövegüket nem a számítógép, hanem más lények, elsősorban emberek fogják olvasni, akiknek érzései vannak, akikre a sértő, bántó hatással lehet az írásod.
  • Ezt mindig tartsd szem előtt és ne ragadtasd el magad. Gondolj arra, hogy minél szélsőségesebben és udvariatlanabban viselkedsz, annál kevesebben lesznek hajlandóak neked segíteni, ha egyszer szükséged lesz segítségre.
  • Egy egyszerű általános szabály: soha ne írj olyasmit, amit ne mondanál társaságban és hangosan a másik szemébe, csak olyan dolgokat írj, olyan hangnemben, amelyet barátodnak/családtagodnak/ismerősödnek is a szemébe mernél mondani! (persze ha Te az ilyen illetőkkel is barátságtalanul, szemtelenül és bántóan beszélsz, akkor inkább kímélj meg bennünket a hozzászólásaidtól!
  Add meg a tiszteletet másoknak, hogy Téged is tiszteljenek!

  Viták
  • A közösség minden tagjának törekedni kell arra, hogy a viták ne fajuljanak el. Ha valakinek más a véleménye, mint neked, az remek lehetőség arra, hogy egy érdekes vita bontakozhasson ki – de semmi esetre sem lehet az a cél, hogy csúnya szavakat vágjatok egymás fejéhez vagy felháborodást váltsatok ki. A hangsúly tehát a "hogyan"-on van. Az erős kifejezéseknek vagy nyilvánvaló ellenségeskedéseknek itt semmi helye. Próbáljátok meg a játékot és a valóságot elválasztani egymástól, itt egy játékhoz tartozó fórumról van szó, amelynek semmi köze a valós élethez.
  • Aki nem képes normálisan viselkedni, az súlyos következményekre számíthat, és ez minden felhasználóra igaz függetlenül életkorától, a hozzászólások számától, vagy a játékban szerzett tapasztalattól. A szabályszegések következménye, az esetleges büntetés mértékét fórum és vagy a chat, esetleg a support csapata határozza meg.
  http://hu.bigpoint.com/darkorbit/board/threads/darkorbit-chatszabalyzat.3025/
  4. Sértések
  • Sértések és provokációk más játékosokkal vagy klánokkal szemben nem tolerálhatók, a chat moderátorai intézkednek ilyen ügyben.
  • Vulgáris szavak, szexista, szélsőjobb ill. más politikai megnyilvánulások minden figyelmeztetés nélküli kizárással járnak. Szélsőséges vagy ismétlődő esetben akár a felhasználó teljes kizárásával járhat. (account végleges zárolása)
  5. Hangnem & Viselkedés

  Nem egyszerű az élet a galaxisban - háború nap mint nap más játékosokkal, kötelékekkel. Hiába néz ki a chat egy remek helynek ahhoz, hogy a háborút itt vívjátok meg szópárbajban, illetve itt éljétek ki a vereségeteket - nem erre lett a chat kitalálva. Tehát: használjatok egymás között barátságos, illemtudó - egyszóval normális hangnemet.
  • Ha elkezdődik a provokáció vita lesz belőle ami a szokott helyzetekben is mindig nagyon zavaró. Ketten elkezdik de azok akiknek semmi köze a dologhoz, beleszólnak és megindul a vita. Ha valakit provokálni akarnak, ne ismétlem NE menjen bele a csapdába, mert akkor nem csak a provokátort távolítjuk el a chatről, hanem a másik félt is. Többszörös provokáció esetén, ha úgy ítéljük meg a játékost határozatlan időre eltiltjuk a játék álltal nyújtott chathasználat lehetőségétől!

  Játékos társaitok provokálása:
  • Ha elkezdődik a provokáció vita lesz belőle ami a szokott helyzetekben is mindig nagyon zavaró. Ketten elkezdik de azok akiknek semmi köze a dologhoz, beleszólnak és megindul a vita. Ha valakit provokálni akarnak, ne ismétlem NE menjen bele a csapdába, mert akkor nem csak a provokátort távolítjuk el a chatről, hanem a másik félt is. Többszörös provokáció esetén, ha úgy ítéljük meg a játékost határozatlan időre eltiltjuk a játék által nyújtott chathasználat lehetőségétől!

  Végül:

  Mindenkit szeretnék megkérni, hogy tartsa be a szabályokat. Próbáljatok meg a chatben úgy beszélgetni egymással, mintha egymással szemben ülnétek. Ne használjátok a chatet reklámra, mások sértegetésére, bosszantására, provokálására, és más, nem a chatbe illő dologra, próbáljatok meg kulturált felhasználók módjára chatelni!

  http://hu.bigpoint.com/darkorbit/board/threads/a-darkorbit-chat-szabalyzata.182/
  A chat megzavarása

  Tilos minden olyan üzenet, amely tudatosan vagy nem tudatosan zavarja a chat valamelyik fő témájában a játékosokat.

  A chat megzavarásához tartoznak többek között az alábbiak:
  • Vulgáris szavak, szexista, szélsőjobb ill. politikai megnyilvánulások
  Minden esetben tilosak a következők:
  • Vulgáris beszéd, nyilvánvalóan szexuális tartalmú üzenetek, ide értve az ilyen rövidítéseket és szimbólumokat is
  • Szexuális aktus és szexuális cselekmények leírása
  • Uszítás, rasszista vagy politikai propaganda, illetve más törvényellenes tartalmak
  • Vallások, kisebbségek, értelmi fogyatékosok, mozgássérültek, hátrányos társadalmi helyzetű csoportok és minden más embercsoport elleni diszkriminatív kijelentések
  • Pornográf, obszcén, szélsőjobbos vagy rasszista weblapokra irányító linkek
  • Minden fajta fenyegetés, zaklatás, rágalmazás és sértés
  Gyűlölködés, troll és törvényellenes tartalmak

  Tilosak azok az üzenetek, amelyek törvényellenes tartalommal bírnak, vagy törvényellenes cselekedetre bátorítanak. Tilos más felhasználok, vagy a moderátorok közvetlen vagy közvetett sértegetése, gyalázása vagy megbélyegzése. Ide tartozik, a burkolt, utalásokkal teli sértegetés is, mely közvetlenül és/vagy nyelvezete alapján nem tartalmaz sértő vagy szabályellenes szavakat.

  Ide tartozik:
  • Sértések.
  • Gyalázkodás, lejáratás.
  • Más személyek megbélyegzése, utalás formájában is.
  • Olyan üzenetek, amelyek célja más játékosok bosszantása vagy provokálása („troll”).
  • Bűncselekmény vagy drogfogyasztás dicsérete, vagy ezekre való felhívás.
  • Másolásvédelem megkerülési módszereiről szóló üzenetek.
  • Hozzászólások illegális szoftverekről, zenékről, videókról, kódokról, stb.
  • E játékban vagy más online játékban használt tiltott eszközök (bot, makró) használatáról és csalásokról szóló üzenetek.
  Figyelem: Az ilyen üzeneteknek a chatre való bemásolása is azonnali kizáráshoz vezet.

  Vitázás, provokálás, véleménynyilvánítás

  Ha elkezdődik a provokáció vita lesz belőle ami a szokott helyzetekben is mindig nagyon zavaró. Ketten elkezdik de azok akiknek semmi köze a dologhoz, beleszólnak és megindul a vita. Ha valakit provokálni akarnak, ne, menjen bele a csapdába, mert akkor nem csak a provokátort távolítjuk el a chatről, hanem a másik félt is. Többszörös provokáció esetén, ha úgy ítéljük meg a játékost határozatlan időre eltiltjuk a játék által nyújtott chathasználat lehetőségétől!

  Vitázni normál körülmények között KÜLÖN SZOBÁBAN lehet addig ameddig a szobában lévők nem kérik a moderátorok segítségét. A chaten alapvetően TILOS a nyilvános és rágalmakkal teli vita. Vitázni is csak normális megfontolt szavakkal lehet.

  http://hu.bigpoint.com/darkorbit/board/threads/chat-utmutato.81392/#post-671059
  kisebb szabályszegések:


  § A fórum nyelvétől eltérő, idegen nyelv használata

  § Nem odaillő nyelvezet használata

  § Spamek küldése

  § Általános zaklatás

  § Egy másik játékos rágalmazása


  Komoly szabályszegés:


  § Illetetlen vagy trágár kifejezések használata

  Trágár szavak szűrése


  A Dark Orbit chatnek saját beépített programja van a trágár szavak kiszűrésére. A rendszer kijátszására tett bármely kísérlet a fiók betiltását vonja maga után minden különösebb figyelmeztetés nélkül.

  Témát zárom.
   
Téma állapota:
Nem lehet további válaszokat küldeni.