Javaslat Netkapcsolódás tesztelése

Kategória: 'Tech hirdetmények', témanyitó: Bakatabis, témanyitás ideje: 20.11.21.

Kedves Fórum-Olvasónk!

Abban az esetben, ha aktívan részt szeretnél venni a fórum életében és szeretnél kérdezni a játékkal kapcsolatban, vagy beszélgetni szeretnél játékostársaiddal, be kell jelentkezz a játékba, majd onnan a fórumba. Ha még nincs felhasználói fiókod a játékban, akkor készítened kell egy új regisztrációt. „A játékhoz“
 1. Bakatabis

  Bakatabis Utánpótlás-írogató

  Kedves Játékosok!

  Egyre többször előforduló probléma, hogy megnő a játékban a ping és laggos, akadozó, játszhatatlan lesz a játék. A megnövekedett esetszámok miatt kérlek titeket, hogy ilyen esetben írjatok bejelentkezve a support csapatunknak a problémával és csatoljátok mellé a program által vizsgált adatokról képet csatolmányként jpg formátumban (10-15 percig futtassátok játék közben), plusz adjátok meg a szolgáltató nevét, hogy azt továbbítani tudjuk az illetékes csapatnak, mielőbb oldódjon meg ez a globális probléma.


  Mi is az a ping és a lag?

  Ping: Számítógépes hálózati eszköz (illetve a szoftver neve), melynek segítségével ellenőrizhető, hogy az adott távoli számítógép elérhető-e egy IP hálózaton keresztül.

  Az eszköz, mely egy számítógépes program, az ICMP protokoll ECHO parancsát küldi az ellenőrizni kívánt számítógépnek, melynek hatására az változtatás nélkül visszaküldi a kapott adatcsomagokat. A parancs elküldése után a program várja a ECHO válaszokat, majd megérkeztük után kiszámolja az oda-vissza út idejét és az adatveszteséget. Ha egy csomag nem érkezik vissza az élettartamán (TTL) belül, elveszettnek minősül.

  A visszajelzés adását a távoli gép letilthatja, így a küldő számára „nem létező” lesz.


  Lag: angol szó, jelentése: késés, késedelem, lemaradás.


  A lag (vagy lagg) nem pl. a chatelés, böngészés stb. esetében, hanem internetes játékban nagyon lényeges: laggolhat egy, vagy több játékos, ilyenkor rossz az adatátvitel, ami miatt
  1.) a játék élvezhetetlenné válik, mert "szaggat", vagy
  2.) a másik játékos karaktere (amíg annál a játékosnál az 1. pont áll fenn) össze-vissza ugrál a mappon (a játéktérben), mert a rossz adatátvitel miatt a karakter útja nem folyamatos.  Sajnos sok oka lehet a problémának, egy része a játékos számítógépére, modem/routerére és ahhoz történő kapcsolódás módjára (vezetékes vagy vezeték nélküli), illetve az internet előfizetés technikai paramétereire, a szolgáltató eszközeire, egyéb problémáira is visszavezethető.

  Másrészt a játék szervere is lehet sajnos leterhelt egy közkedvelt event idején pl., vagy nyilván, technikai probléma is lehet vele.

  A Windows operációs rendszerekben is elérhetőek parancssoros segédprogramok - ping, tracert - amelyekkel kis segítséget kaphatunk a hálózati kapcsolódás teszteléséhez.

  Én most erre a célra egy ingyenes segédprogramot javaslok, a WinMTR-t.


  A WinMTR letöltése után a zip fájlban két könyvtár látható:
  upload_2021-11-20_17-59-7.png

  Amennyiben az operációs rendszerünk 64 bites, akkor a WinMTRx64-es, ha pedig 32 bites a windows, akkor WinMTRx32 mappát nyissuk meg. Ha nem tudjuk milyen, akkor szintén ez utóbbit!

  A megfelelő mappába lépve indítsuk el a WinMTR.exe programot!


  upload_2021-11-20_18-0-46.png

  A host-hoz írjuk be a tesztelni kívánt weboldal címét, a példán ez a darkorbit.com, (az hogy nem írtam be szervert nálam nem befolyásolta a tesztelést) majd katt a Start gombra! A program gyakorlatilag a ping és a tracert kombinációját végzi, s folyamatosan, addig, míg a Stop gombra nem kattintunk.

  Fentről lefelé mutatja, hány lépésben jut el a gépünkről egy adatcsomag a DarkOrbit szerverére, mennyi az esetleges adatveszteség (Loss % oszlop), küldött és válasz csomagok száma (Sent - Recv), illetve az oda-vissza út idejét: Best: legjobb, Avrg: átlagos, Worst: legrosszabb, Last: legutolsó.  A képen látható, hogy nálam elhanyagolható adatveszteség mellett átlagosan 30 ms a pingem, azaz ennyi időt utazik az adat oda-vissza. Egyénfüggő, s gép illetve játék függő is, de kb. 50 - 60 ms alatt lehet jól játszani, afölött kezd egyre problémásabbá válni.

  Ezen információk ismeretében (a tesztelést megfelelő ideig hagyni kell hozzá a programnak) már jobban meghatározhatók a sajnálatos hibák jellege.

  Túl magas ping csökkentésére javaslatok: Itt és itt.
   
  .MĮŁŁĘNĮUM., Grincs és HU-Taurus kedveli ezt.
 2. Bakatabis

  Bakatabis Utánpótlás-írogató

  Kedves Játékosok!

  A sok beérkezett jegy közül eddig nagyon kevesen csatolták a szükséges képernyőképet a jelentéshez, vagy válaszoltak vissza (kb a jelentések csak 20%-a megválaszolt). Megfelelő számú adatok híján nem tudom vagy felesleges lesz továbbítani az illetékeseknek az akadozással kapcsolatos problémákat, nem érjük el vele a remélt nyugtázást és mielőbbi javítást.

  December 1-én (szerda) délután zárom az eddig összegyűjtött adatokat és már nem gyűjtök továbbiakat, majd továbbítom az illetékeseknek, azonban érdeklődés hiányában a jelentésem elmarad, és várjuk tovább a fejlesztők lépéseit.


  Üdvözlettel
  DO support csapata
   
 3. Bakatabis

  Bakatabis Utánpótlás-írogató

  Kedves Játékosok!

  Szomorúan tapasztaltam, hogy a havi átlag bejövő ügy mennyiség ellenére mindössze 14 jelentés érkezett a témával kapcsolatban, azonban csak 4 játékos jelzett vissza képpel és szolgáltatóval, amely teljes mértékben elégséges mennyiség a jelentéshez.

  Üdvözlettel
  DO support csapata
   

Az oldal megosztása